Szerver frissítés utáni változások a levélfiók kezelésben

2016.07.18
Péntek este sikeresen frissítettük egyik legrégebbi szerverünket, az érintett ügyfeleinket levélben értesítettük. Jelen hírben a levelezés változásáról szeretnénk tájékoztatni az érintett ügyfeleket.
 
A frissítés után a levelezésben egy fontos változás következett be.
 
Minden e-mail fióknak van egy kvótája, mely a postafiók maximális méretét határozza meg. Eddig viszont a szerverünk engedékeny volt, magyarán ha túllépte valaki a kvótát, akkor is megkapta az új leveleket. (Így elfordult, hogy valaki, akinek 100MB tárhelye van, 2GB levelezést is felhalmozhatott.)

A változás, hogy ezentúl ha megtelik a levélfiók akkor nem jönnek meg a levelek, helyette azok 5 napon át várakoznak a szerveren, ha ez idő alatt nem lesz annyi hely a postafiókban, hogy beférjen a levél, akkor visszapattan a feladónak, hogy a fiók megtelt.

Azok az ügyfelek, ahol a levél fiók kvótája 90%-ot eléri vagy meghaladja, levelet fognak erről kapni (egyelőre angolul, de dolgozunk a magyarosításon).
 

Ezért érdemes ellenőrizni, hogy a levél fiókok rendben vannak e nálunk.

Ezt a következőképpen tehetjük meg:

1. Lépjünk be a tárhely kezelő felületre:
https://admin.webhold.hu/
A felhasználói nevünk a domain címünk, ha a jelszó nem lenne meg, akkor az "Elfelejtett jelszó" gombra kattintva a rendszer küld új jelszót.
 
2. Belépés után "Email" menüpontba kell mennünk, itt láthatjuk a domain nevünkhöz létrehozott postafiókokat.
 
Itt a "Kvóta" oszlop fontos ez esetben.
 
A számok a következőt jelentik:
Első szám: a postafiók jelenleg mennyit foglal
Második: Mekkora a postafiók beállított kvótája (ennyi levél fér bele maximum)
Harmadik: A teljes tárterületünk mekkora.
 
 
Egy példa a fentiek alapján: 2.06 GB / 100.00 MB a(z) 500.00 MB-ból/ből
Ez esetben 2.06 GB a fiókban jelenleg lévő levelek mérete, a fióknak 100 MB van beállítva (tehát jelentősen túllépte a kvótát), de a tárterület is maximum 500 MB-ot engedne meg.
 
Mit tegyünk abban az esetben, ha a levél fiókunk megtelt?
1. Adhatunk a levél fióknak nagyobb kvótát, ha a tárterület engedi. Ehhez kattintsunk a levélfióknál a "Módosítás" gombra:

Ezt követően a legalsó, "Kvóta MB-ban" sorban kell megadnunk a postafiók új méretét. Itt a tárhelyünknél rendelkezésre álló, ki nem osztott tárterület a maximum amit megadhatunk.
Tehát ha 500 MB a tárhelyünk, és 200 MB kvótát már kiosztottunk egy postafióknak, akkor a másik fióknak csak maximum 300 MB-ot oszthatunk ki.
 
 
 
2. Ha a tárterületünk eleve nem teszi lehetővé nagyobb kvótát, akkor 3 dolgot tehetünk:
- Letöltjük a leveleinket egy erre alkalmas programmal (pl. Outlook, Thunderbird stb).
- Töröljük a leveleinket a szerverről. Ezt a webmail felületen belépve (https://admin.webhold.hu/webmail/) tehetjük meg. Fontos információ, hogy a lomtárat is ürítsük, mert a törölt levelek először oda kerülnek törléskor.
- Nagyobb tárhely csomagra váltunk. Erre bármikor lehetőségünk van év közben, ehhez egy e-mailt kell küldenie ügyfélszolgálatunkra, és kiküldjük a 2 csomag közötti különbségről a díjbekérőt. Év közben váltásnál ezt az évfordulóig hátralévő napokat figyelembe véve, arányosan számítjuk ki.